Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spániel

2009.08.20

A SPÁNIEL

 

 A spánielek a köztudatban úgy élnek, mint ideális lakáskutyák, mondhatni ölebként tekintenek rájuk. Ezzel feledtetni vélik származását, miszerint őket vadászatra tenyésztették, specializációjuk
is ennek megfelelően alakult. Ezért nem szabad lebecsülni mozgékonyságát, önállóságát, önfejűségét, intelligenciáját.


 Egy nem megfelelő körülmények között tartott spániel könnyen a család fejére nőhet, akár harapóssá is válhat, egy nem eleget mozgatott kutya hamar elhízik.


 A spánielek bár türelmesen várják, míg gazdájuk hazatér a munkából, azonban onnantól folyamatos foglalkoztatást, törődést igényelnek. Nem való a kutya olyan családba, ahol kerti díszként, házőrzőként esetleg szimplán lábmelegítőként tekintenek rá.


 Egy spániel megfelelő tartásához elengedhetetlen a folyamatos fizikai lefárasztás, mely elsősorban hosszú kirándulásokat jelent. Számukra nem elegendő naponta két-három kör séta a lakótelepen, ezzel ideig-óráig ugyan leköthető, azonban hosszú távon a kutya ellustulásához, a fajtát jellemző vidámság elvesztéséhez vezet, egyúttal gyakoribbá válhatnak a családra támadások, illetve a szökések.


 Vadászkutya mivoltukból azonban az is következik, hogy az emberhez a végtelenségig ragaszkodnak. Így a spánielek lelkileg alkalmatlanok arra, hogy kertben éljék le életüket, számukra elengedhetetlen, hogy a család hazaérkezésekor közöttük lehessen.


 Egy spánieltől nem várhatjuk el, hogy őrizze a házat, hisz számukra minden vendég egy simogató kéz, így a betörőt is csak maximum hangos ugatással üdvözli, de el semmiképp nem zavarja.


 A spániel szőre rendszeres törődést igényel. Elengedhetetlen a legalább heti egyszeri fésülés (amerikai esetében ez naponta szükséges), a kutyakozmetika felkeresése 2-3 havonta. Bár sokan úgy gondolják, ha rövidre nyíratják, jót tesznek a kutyával, azonban ez tévhit. Idős korban már megengedhető, azonban fiatalon mindenképp szükséges a szakszerű szőrzetápolás, hisz a fajta jellegéhez hozzátartozik a dús, hosszú szőrzet, aki ilyen kutyát tart, egyúttal ezt is vállalnia kell. Egy fiatal korban nem megfelelően ápolt kutya szőre idős korára nem nyújt megfelelő védelmet az időjárás viszontagságaival szemben, ezért gyakoribb megbetegedésekhez vezethet.


 Kérjük, mielőtt emellett a fajta mellett dönt, mindenképp gondolja át, mennyi időt tud a kutyára fordítani. Nem javasoljuk eme fajta választását, ha nem szeret túrázni, ehelyett inkább otthon ücsörög, ha nem szeretné idejét hosszas fésülgetéssel tölteni, illetve ha nem szeretné a kutyát a lakásban tartani.

A spániel ahogy mi szeretjük és ahogy Ők is szeretnek élni!